Liczba porcji: ok 16 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie
Składniki:
- 200 g. gorzkiej czekolady
- 220 g. śmietanki 36%
- 1 kopiasta łyżka miodu z kakao
- 1 łyżka drobno mielonej kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka rumu
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
Składniki do ozdoby:
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka drobno mielonej kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka posypki czekoladowej
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy śmietankę i mocno podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy drobno posiekaną czekoladę oraz miód z kakao. Odstawiamy na minutę po czym mieszamy aż czekolada całkiem się rozpuści i połączy ze śmietanką.
Dodajemy kawę, rum i płatki owsiane. Po wymieszaniu i ostygnięciu masy wkładamy rondelek do lodówki na 4 godziny.
Z zastygniętej masy nabieramy po 1 łyżeczce i formujemy w dłoniach trufle wielkości orzecha włoskiego. Trufle obtaczamy w kakao wymieszanym z kawą/ orzechach/ posypce czekoladowej.