Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 2 gruszki konferencja
- 2 łyżeczki miodu z cynamonem
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- 4 łyżeczki ricotty
- Listki mięty do ozdoby
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Umyte gruszki przekrawamy wzdłuż na pół i ze środków wydrążamy łyżeczką gniazda nasienne.
W miseczce mieszamy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Rozcięte strony gruszek zanurzamy w mieszance cukru i cynamonu i układamy tą stroną ku górze na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
Na upieczone gruszki nakładamy po łyżeczce ricotty. Gruszki polewamy miodem z cynamonem i dekorujemy mięta.