Ciasteczka imbirowe z czekoladą

lut 24, 2022

Liczba porcji: 30 sztuk

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 2 łyżki miodu z cytryną i imbirem
  • 150 g. masła
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżka świeżego drobno startego imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 340 g. mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 1 jajko
  • 60 g. pastylek gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Do rondelka przekładamy pokrojone masło, cukier, mielony imbir i cynamon. Podgrzewamy, aż składniki rozpuszczą się i dobrze ze sobą połączą. Zdejmujemy z palnika i dodajemy miód z cytryną i imbirem. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia.

W większej misce mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Wlewamy mokre składniki, dodajemy jajko i starty imbir. Chwilę mieszamy, wsypujemy pastylki czekolady i krótko zagniatamy ciasto rękami. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.

Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy uformowane ciasteczka palcami. Wkładamy pierwszą z blaszek do nagrzanego piekarnika i pieczemy 8 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Następnie pieczemy drugą partię ciasteczek.

Obsługa Klienta

Informacje

Twoje zamówienie
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0