Liczba porcji: 30 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
- 2 łyżki miodu z cytryną i imbirem
- 150 g. masła
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżka świeżego drobno startego imbiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 340 g. mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 1 jajko
- 60 g. pastylek gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Do rondelka przekładamy pokrojone masło, cukier, mielony imbir i cynamon. Podgrzewamy, aż składniki rozpuszczą się i dobrze ze sobą połączą. Zdejmujemy z palnika i dodajemy miód z cytryną i imbirem. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia.
W większej misce mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Wlewamy mokre składniki, dodajemy jajko i starty imbir. Chwilę mieszamy, wsypujemy pastylki czekolady i krótko zagniatamy ciasto rękami. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy uformowane ciasteczka palcami. Wkładamy pierwszą z blaszek do nagrzanego piekarnika i pieczemy 8 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Następnie pieczemy drugą partię ciasteczek.